
لق شدن ایمپلنت دندان یک اتفاق رایج بوده و دلایل متعددی دارد که بیشتر آنها هیچ ربطی به عدم موفقیت جراحی ایمپلنت دندان ندارد. البته اگر لق شدن ایمپلنت چندین بار اتفاق بیفتد میتواند نشانه وجود مشکلات دیگری در دهان شما باشد که در این مورد، قطعاً باید با دندانپزشک خود صحبت کنید. وقتی با لق شدن ایمپلنت دندان خود مواجه شدید به دندانپزشک مراجعه کنید تا علاوه بر تشخیص علت اصلی آن، مشکل ایجاد شده را رفع کند.

عملکرد ایمپلنت دندان چگونه است؟
سادهترین تعریف از ایمپلنت دندان، پیچی است که با هدف جایگزینی دندانهای از دست رفته، در استخوان فک قرار میگیرد. نوع و شکل روکشی که در بالای این پیچ نصب میشود، به تعداد دندانهایی که جایگزین دندانهای از دست رفته میشوند، بستگی دارد. به طور مثال، در صورتی که یک دندان خود را از دست داده باشید، یک روکش یا تاج مصنوعی دندان بر روی ایمپلنت نصب میشود. حال اگر بیش از یک دندان خود را از دست داده باشید ممکن است از یک پل دندانی بر روی ایمپلنت استفاده شده یا یک پروتز کامل دندان بر روی ایمپلنت نصب شود.

قطعات ایمپلنت دندان چیست؟
فرقی نمیکند که یک دندان خود را ایمپلنت کنید یا چند دندان. هر ایمپلنت دندان از سه بخش اصلی تشکیل شده است:
- بخش اول- یک پیچ در استخوان فک قرار میگیرد. این پیچ همان پایه اصلی ایمپلنت است که بعد از ثبات یافتن در استخوان فک، روکش دندان جدید بر روی آن نصب میشود.
- بخش دوم- اتصال روکش دندان به ایمپلنت نیاز به قطعهای به نام اباتمنت دارد. اباتمنت به طور مستقیم در داخل ایمپلنت محکم میشود و در بالای آن، تاج مصنوعی دندان قرار میگیرد.
- بخش سوم- تاج مصنوعی دندان، روکش یا پروتز نهایی، آخرین بخش از سه قسمت اصلی ایمپلنت بوده که ظاهر و عملکردی شبیه به دندان طبیعی دارد.
خوشبختانه میزان موفقیت جراحی ایمپلنت دندان بسیار بالا بوده و طی مدت ۱۰ سال، بیش از ۹۷ درصد است.

چرا ایمپلنت من شل شده است؟
بیشتر وقتها، احساس حرکت در ایمپلنت دندان ناشی از لق شدن ایمپلنت نیست بلکه تاج متصل به ایمپلنت، شل شده است. در مورد پلهای دندانی و پروتزهایی که روی ایمپلنت قرار میگیرند نیز این موضوع صادق است یعنی پیچ کوچکی که پل دندان یا پروتز را بر روی ایمپلنت نگهداشته، شل شده و خود ایمپلنت لق نیست. در این موارد کافیست به دندانپزشک خود مراجعه کنید تا پیچ متصل کننده پروتز به ایمپلنت را سفت کرده یا سیمان مورد استفاده برای اتصال روکش به ایمپلنت را تقویت کند.

شکست ایمپلنت دندان چه علائمی دارد؟
شکست ایمپلنت دندان میتواند با بروز یک یا چند نشانه زیر تشخیص داده شود:
- مشکل در جویدن
- التهاب لثه
- پایین رفتن غیر عادی لثه
- تورم شدید
- احساس لق شدن ایمپلنت
- درد شدید
- پری ایمپلنتیت یا عفونت ایمپلنت
در صورتی که هر یک از علائم بالا را داشتید، با دندانپزشک خود تماس بگیرید تا ایمپلنت شما را ارزیابی کند.

چگونه تاج دندان من به ایمپلنت متصل شده است؟
دو روش برای اتصال تاج دندان به ایمپلنت وجود دارد:
- تاج دندان با استفاده از سیمان به اباتمنت چسبانده میشود (همان طور که میدانید اباتمنت قطعهای است که ایمپلنت را به تاج دندان متصل میکند).
- تاج دندان با استفاده از پیچ به ایمپلنت وصل میشود. در این شرایط، یک سوراخ در تاج دندان وجود دارد که از طریق آن میتوان به یک پیچ کوچک که به داخل اباتمنت میرود، دسترسی داشت. در این نوع اتصال، اباتمنت و تاج دندان یک قطعه هستند که به وسیله همان پیچ کوچک به ایمپلنت در استخوان متصل میشوند.

اتصال تاج دندان به ایمپلنت با استفاده از سیمان بهتر است یا پیچ؟
اینکه اتصال تاج مصنوعی به ایمپلنت با سیمان یا پیچ انجام شود را دندانپزشک شما تعیین میکند. انتخاب هر یک از این دو روش، به عوامل زیر بستگی دارد:
- موقعیت ایمپلنت دندان
- اندازه ایمپلنت دندان
- نوع ایمپلنت دندان
- سهولت در قرار دادن تاج دندان
- اندازه تاج دندان
- سهولت در برداشتن تاج دندان در صورت بروز مشکل
چه زمانی کاشت ایمپلنت دندان شکست میخورد؟
عدم موفقیت کاشت ایمپلنت دندان به ندرت اتفاق میافتد. شکست ایمپلنت معمولاً در مدت کوتاهی پس از جراحی و به دلیل عدم اتصال ایمپلنت به استخوان فک رخ میدهد. بدون ایجاد پیوندی محکم و با ثبات بین ایمپلنت و استخوان نمیتوان تاج دندان یا پروتز نهایی را بر روی ایمپلنت قرار داد.
البته شکست ایمپلنت به این معنا نیست که نتوان کاشت ایمپلنت را انجام داد. در این موارد، ایمپلنت برداشته شده و مجدد کاشت ایمپلنت برای شما صورت میگیرد. توجه داشته باشید که رعایت دستورالعملهای بعد از جراحی که دندانپزشک به شما میدهد، در جلوگیری از شکست ایمپلنت بسیار مهم است.

آیا ایمپلنت دندان بعد از گذشت چند سال از بین میرود؟
پاسخ کوتاه این است که بله. اما نکته مهم این است که دوام ایمپلنت دندان بسیار بالاست و تا چندین سال، عملکرد مناسبی دارد. شکست ایمپلنت دندان در طولانی مدت ناشی از دو عامل اصلی است: عدم رعایت بهداشت دهان و دندان و الگوی نامناسب گاز گرفتن.
اگر چه ایمپلنت دندان نمیپوسد اما عدم رعایت بهداشت میتواند لثه اطراف ایمپلنت را ملتهب کرده و باعث بروز بیماریهای پریودنتال شود که حکم شکست ایمپلنت را دارد. بنابراین از دندانهای خود به خوبی مراقبت کنید و تکنیکهای صحیح تمیز کردن ایمپلنت را از دندانپزشک خود بپرسید. همچنین دندانپزشک شما، نحوه گاز گرفتن و جویدن با دندانهای ایمپلنت شده را تنظیم و کنترل میکند. چنانچه نکات مراقبت از ایمپلنت را به خوبی رعایت کنید و دندانپزشک شما به دقت الگوی گاز گرفتن دندانهایتان را کنترل کند، دندانهای ایمپلنت شده تا چندین سال دوام خواهند داشت.
طبق مطالعات کلینیکی میتوان ادعا کرد که میزان شکست ایمپلنت دندان در طولانی مدت، حدود ۵ تا ۱۰ درصد است. همچنین عوامل مرتبط با شکست ایمپلنت در طولانی مدت کمتر شناخته شدهاند، اما محیط میکروبی اطراف ایمپلنت و شرایط بالینی فرد میتواند بر روی آن اثر بگذارد.
اگر ایمپلنت شل شد، چه کار کنم؟
ابتدا باید علت لق شدن ایمپلنت دندان را شناسایی کرد. اگر پیچ کوچکی که تاج دندان و اباتمنت را به ایمپلنت متصل میکند شل شده باشد، تنها کافیست که دندانپزشک، پیچ را تعویض و سفت کند. اگر تاج دندان از ایمپلنت جدا شده باشد باید دوباره با استفاده از سیمان، اتصال بین آنها محکم شود. چنانچه پایه ایمپلنت در استخوان فک شل شده باشد، جراحی کاشت ایمپلنت موفقیتآمیز نبوده و باید ایمپلنت را خارج نمود. بنابراین در صورت مواجه شدن با این مشکل، سریعتر به دندانپزشک خود مراجعه کنید چرا که هر گونه تأخیر میتواند درمان را سختتر کند.
چگونه از ایمپلنت خود مراقبت کنم تا سالم بماند؟
رعایت بهداشت دهان و دندان یک اصل کلیدی برای داشتن ایمپلنت و پروتز سالم است. بنابراین مسواک زدن روزانه و استفاده از نخ دندان برای از بین بردن پلاک، غذا و باکتری از روی ایمپلنت ضروری است. همچنین لازم است که به طور منظم به دندانپزشک خود مراجعه کنید تا علاوه بر معاینه ایمپلنت، نواحی اطراف ایمپلنت را که خودتان قادر به تمیز کردن آن نیستید، تمیز کند.

منبع
smiledesigndentistry.com/fix-loose-dental-implants