ایمپلنت یا بریج دندان کدا بهتر است یا بریج دندان؟

اگر شما هم به تازگی یکی از دندان‌هایتان را از دست داده‌اید بهتر است بدانید که از دست دادن دندان، اتفاقی رایج است. چرا که حدود ۶۹ درصد از افراد ۳۵ تا ۴۴ سال، حداقل یکی از دندان‌های خود را از دست داده‌اند و حدود ۲۵ درصد از افراد بالای ۷سال، تمام دندان‌های خود را از دست می‌دهند. در این شرایط برای اینکه بتوانید جای خالی دندانتان را پر کنید، دو گزینه اصلی پیش روی شماست: ایمپلنت و بریج دندان. اما انتخاب هر یک از این روش‌ها، بستگی به وضعیت شما و تشخیص پزشک دارد. در این مطلب می‌خواهیم هر یک از دو روش ایمپلنت دندان و بریج دندان را معرفی کنیم و در ادامه، تمام نکاتی که به تصمیم‌گیری شما کمک می‌کنند را توضیح دهیم.

ایمپلنت دندان چیست؟

ایمپلنت دندان معمولاً از جنس تیتانیوم بوده و برای اینکه شبیه به دندان واقعی شما عمل کند و دیده شود، از سه بخش اصلی فیکسچر، اباتمنت و پروتز تشکیل شده است. فیکسچر ایمپلنت یا همان پایه ایمپلنت، نقش ریشه دندانتان را بازی می‌کند و به همین دلیل انتخاب درست آن اهمیت بسیار زیادی دارد. وظیفه اباتمنت، اتصال پروتز یا همان روکش ایمپلنت به فیکسچر است. پروتز، متناسب با دهان فرد و منطبق با رنگ سایر دندان‌های او ساخته شده که با استفاده از پیچ یا چسب بر روی اباتمنت محکم می‌شود.

ایمپلنت دندان

بریج دندان چیست؟

بریج دندان یک دندان مصنوعی است که از دو طرف، به وسیله دندان‌های سالم مجاور نگه داشته می‌شود. بنابراین دندان‌های سالم در دو سمت دندان از دست رفته باید تراش داده شوند تا بتوان بریج دندان را بر روی آن‌ها سوار کرد. معمولاً بریج از جنس پرسلن بوده تا با رنگ طبیعی دندان‌ها مطابقت داشته باشد. بعضی از بریج‌ها برای پر کردن جای چند دندان از دست رفته استفاده می‌شوند.

بریج دندان

با پیشرفت تکنولوژی و تولید سیمان دندان با استحکام بسیار بالا، بریج‌های جدیدی به نام بریج چسبنده (Adhesive Bridge) ساخته شده‌اند که مهم‌ترین مزیت آن‌ها این است که نیازی به تراش دادن دندان‌های سالم مجاور ندارند. این بریج در دو سمت خود دو بال دارد که از طریق آن، به سطوح پشتی دندان‌های مجاور متصل می‌شود. تنها شرط استفاده از بریج چسبنده، قوی و سالم بودن دندان‌های مجاور آن است.

بریج دندان

ایمپلنت دندان چه مزایا و معایبی دارد؟

مزایای ایمپلنت دندان

  • استحکام بسیار بالایی داشته و می‌تواند ۱۰ تا ۳۰ سال دوام بیاورد. بنابراین فرد می‌تواند تا آخر عمر، ایمپلنت دندانش را داشته باشد.
  • برخلاف بریج دندان، ظاهر طبیعی خود را با افزایش سن حفظ می‌کند.
  • به دندان‌های سالم اطراف ایمپلنت آسیبی نمی‌رساند.
  • نرخ موفقیت آن بسیار بالا بوده و حدود ۹۷ درصد است.

معایب ایمپلنت دندان

  • معمولاً فرآیند درمان با ایمپلنت دندان طولانی بوده و ممکن است تا ۶ ماه طول بکشد.
  • هزینه ایمپلنت دندان بیشتر از بریج دندان است.
  • احتمال بروز عوارض بعد از جراحی زیاد است.
مزایای ایمپلنت دندان

بریج دندان چه مزایا و معایبی دارد؟

مزایای بریج دندان

  • نیازی به پیوند استخوان یا جراحی ندارد.
  • هزینه بریج دندان کمتر از ایمپلنت دندان است.
  • معمولاً به دو جلسه ویزیت نیاز داشته که طی چند هفته انجام می‌شود.

معایب بریج دندان

  • هر ۵ تا ۷ سال یکبار باید تعویض شود (البته ممکن است بیش از ۱۰ سال دوام داشته باشد).
  • ظاهر طبیعی خود را با افزایش سن از دست می‌دهد.
  • در بریج دندان، احتمال پوسیدگی دندان‌های مجاور بیشتر از ایمپلنت دندان است.
  • ممکن است به دندان‌های سالم اطراف دندان از دست رفته آسیب برساند.

انتخاب بین ایمپلنت دندان و بریج دندان

اگر بین دو روش ایمپلنت و بریج دندان مانده‌اید و هنوز نمی‌دانید که کدام روش برایتان مناسب‌تر است بهتر است نکات زیر را در نظر بگیرید:

نکته اول:

درسته که هزینه اولیه ایمپلنت دندان بیشتر از بریج دندان است اما دقت کنید که با انجام بریج، احتمال پوسیدگی دندان‌های سالم مجاور افزایش می‌یابد. بنابراین ممکن است بعد از حدود ۳-۲ سال، دندان‌های سالم خود را هم از دست بدهید. در این شرایط، دوباره باید به فکر جایگزینی دندان‌های از دست رفته باشید که خود، هزینه‌بر است. پس ایمپلنت دندان در طولانی مدت، اقتصادی‌تر خواهد بود.

نکته دوم:

اگر می‌خواهید جلوی آسیب رسیدن به دندان‌های سالم خود را بگیرید حتماً از ایمپلنت دندان استفاده کنید. دلیلش این است که برای قرار دادن بریج، دندانپزشک باید دندان‌های سالم در دو طرف دندان از دست رفته را بتراشد. در حالی که ایمپلنت دندان بدون دستکاری دندان‌های سالم کاشته می‌شود. از طرف دیگر، چون بریج بر روی دندان‌های سالم سوار می‌شود، هر گونه فشار بر روی دندان بریج شده باعث انتقال فشار به دندان‌های مجاور و آسیب دیدن آن‌ها می‌شود. اما ایمپلنت دندان در استخوان فک قرار گرفته و مانند دندان طبیعی، فشاری که به آن اعمال می‌شود را به طور مستقل تحمل می‌کند.

نکته سوم:

بریج دندان زیر لثه قرار نمی‌گیرد و ممکن است ساختار بریج در پشت یا بین دندان‌های درگیر، قابل مشاهده باشد. این در حالیست که ایمپلنت دندان داخل استخوان فک کاشته شده و به همین دلیل، ظاهری زیبا و کاملاً طبیعی دارد.

نکته چهارم:

احتمال تحلیل رفتن استخوان فک در بریج دندان بیشتر از ایمپلنت دندان است. زیرا در بریج، جای ریشه دندان از دست رفته در استخوان فک پر نمی‌شود. اما در ایمپلنت دندان، فیکسچر نقش ریشه دندان را داشته و جای دندان از دست رفته را در استخوان فک پر می‌کند. به همین دلیل، با استفاده از ایمپلنت شاهد تحلیل رفتن استخوان با افزایش سن نخواهیم بود.

همین حالا، تصمیم بگیرید

به طور کلی، هزینه بریج دندان کمتر از ایمپلنت دندان است. اما اگر مشکلی از بابت پرداخت هزینه ندارید و از سلامت عمومی خوبی برخوردار هستید، ایمپلنت دندان گزینه بهتری برایتان خواهد بود زیرا دوام بیشتری داشته و به دندان‌های سالم اطراف خود، آسیب نمی‌رساند. با در نظر گرفتن شرایط، دندانپزشک می‌تواند به شما در انتخاب بهترین گزینه کمک کند.

منابع

https://www.gentledentalcaregroup.co.uk/blog/all-you-need-to-know-about-dental-bridges
https://www.medicalnewstoday.com/articles/327515
https://www.healthline.com/health/implant-vs-bridge#pros-and-cons
https://www.bupa.co.uk/dental/dental-care/treatments/dental-implants/alternative-treatments/implants-vs-bridges

ایمپلنت یا بریج دندان کدا بهتر است یا بریج دندان؟

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

90 − = 82