کاشت ایمپلنت دندان در بیماران دیابتی

شاید باورتان نشود اما حدود ۵۳۷ میلیون نفر در سراسر جهان، مبتلا به دیابت هستند! پزشکان پیش‌بینی می‌کنند که این آمار در سال ۲۰۳۰ به ۶۴۳ نفر و در سال ۲۰۴۵ به ۷۸۳ نفر افزایش یابد. یکی از نگرانی‌هایی که در افراد دیابتی وجود دارد، بهداشت دهان و دندان است. تحقیقات اخیر نشان داده است احتمال ابتلا به بیماری‌های پریودنتال در بیماران دیابتی بسیار بالاست که در خیلی از موارد منجر به از دست دادن دندان می‌شود. همین اتفاق می‌تواند خطر مشکلات سلامت دهان و دندان را در این افراد افزایش دهد. بنابراین جایگزینی دندان از دست رفته با استفاده از ایمپلنت دندان بسیار ضروریست. اما آیا بیماران دیابتی گزینه مناسبی برای جراحی ایمپلنت دندان هستند؟ در این مطلب می‌خواهیم به افراد مبتلا به دیابت اطمینان دهیم که نه تنها ایمپلنت دندان خطری برایشان ندارد بلکه از آن‌ها در برابر ابتلا به بیماری‌های لثه و دندان نیز محافظت می‌کند.

چه کسانی کاندید مناسب برای جراحی ایمپلنت هستند؟

در جلسه مشاوره، دندانپزشک چند آزمایش از شما گرفته و نتایج آن را در کنار سوابق پزشکی‌تان مورد بررسی قرار می‌دهد تا ببیند آیا کاندید مناسبی برای کاشت ایمپلنت هستید یا خیر. در صورتی که حجم استخوان فک برای محکم نگه داشتن ایمپلنت کافی نباشد، بیمار تحت درمان رادیوتراپی سر قرار داشته باشد یا مبتلا به سرطان دهان باشد، گزینه مناسبی برای انجام جراحی ایمپلنت نیست.

تحقیقات متعددی، احتمال شکست ایمپلنت دندان را در بیماران دیابتی مورد مطالعه قرار داده‌اند. نتایج نشان می‌دهد بیمارانی که در حد متوسط یا بالا، بیماری دیابت خود را کنترل می‌کنند بعد از کاشت ایمپلنت با هیچ مشکلی روبه‌رو نمی‌شوند. اما در بیمارانی که دیابت کنترل نشده دارند، خطر شکست ایمپلنت بالاست. البته در بیماران دیابتی سطح بهداشت دهان، سلامت استخوان فک و عادات روزمره نیز نقش بسیار مهمی در موفقیت جراحی ایمپلنت دارد.

کنترل بیماری دیابتی

چرا دیابت ممکن است برای ایمپلنت دندان مشکل‌ساز شود؟

در افراد دیابتی احتمال ابتلا به بیماری‌های پریودنتال زیاد است. از آنجا که در جراحی ایمپلنت دندان، لثه برش می‌خورد تا دندانپزشک به استخوان فک دسترسی پیدا کند، چه در افراد سالم چه در بیماران دیابتی امکان عفونی شدن لثه و رسیدن باکتری‌ها به استخوان فک و جریان خون وجود دارد. با توجه به حساسیت بیشتر در دیابتی‌ها، ریسک عفونت بعد از کاشت ایمپلنت افزایش می‌یابد.

علایم بیماری لثه

به طور کلی، در بیماران دیابتی دوره بهبود بعد از جراحی ایمپلنت دندان طولانی‌تر بوده و توان مقابله با عفونت دندان کمتر است که این دو مورد می‌تواند خطر عفونت پس از جراحی ایمپلنت را افزایش دهد.

چطور دیابت باعث لق شدن ایمپلنت دندان می‌شود؟

در جراحی ایمپلنت، لثه برش خورده و با سوراخ کردن استخوان فک، پایه ایمپلنت در استخوان قرار می‌گیرد و لثه در اطراف آن بخیه زده می‌شود. طی چند ماه، استخوان در اطراف پایه ایمپلنت شروع به رشد کرده و در اصطلاح استئواینتگریشن اتفاق می‌افتد. بدین ترتیب، ایمپلنت به محکمی دندان‌های طبیعی در جای خود قرار می‌گیرد.

استخوان سازی اطراف ایمپلنت

اگر دیابت داشته باشید به این معنی است که سطح قند خون شما مدام افزایش پیدا می‌کند که این موضوع به طور مستقیم بر روی بهبود لثه و استئواینتگریشن استخوان فک، اثر منفی می‌گذارد. به همین دلیل، دندانپزشک قبل از شروع برنامه درمان، ابتلا یا عدم ابتلای شما به دیابت را بررسی می‌کند. در صورت تشخیص دیابت، ابتدا باید بیماری شما کنترل شود و بعد از آن، جراحی ایمپلنت انجام گیرد.

چطور می‌توان احتمال موفقیت کاشت دندان در بیماران دیابتی را افزایش داد؟

اقداماتی که می‌توانند باعث کاهش خطر شکست ایمپلنت دندان و احتمال بروز عفونت شوند شامل موارد زیر هستند:

  • جراح از ایمپلنت دندان با عرض و طول بیشتر استفاده کند.
  • ایمپلنتی جایگذاری شود که پوشش سطحی زیست فعال داشته باشد.
  • میزان گلوکز خون یا همان HbA1c تحت کنترل قرار گیرد (ترجیحاً زیر ۷).
  • قبل از عمل برای پیشگیری از عفونت، آنتی بیوتیک مصرف شود.
  • بعد از عمل برای مراقبت از دهان، از دهانشویه کلرهگزیدین ۰.۱۲% استفاده شود.
قند خون نرمال

ایمپلنت دندان چه مزایایی برای بیماران دیابتی دارد؟

جایگزینی دندان‌های از دست رفته با ایمپلنت دائمی دندان تا حد زیادی سلامت بیماران دیابتی را بهبود می‌دهد. چرا؟ اولین دلیلش این است که با داشتن دندان‌های ایمپلنت شده به راحتی می‌توانید غذاهای مغذی و مورد نیاز بدن‌تان را بخورید که این موضوع در رژیم غذایی شما به عنوان یک بیمار دیابتی بسیار حیاتیست.

تغذیه در بیماران دیابتی

دوم اینکه با مشکلاتی مانند التهاب، عفونت و سوزش لثه که در اثر استفاده از دندان مصنوعی در بیماران دیابتی ایجاد می‌شود، مواجه نخواهید شد. بدین ترتیب خطر ابتلا به بیماری‌های پریودنتال که تهدید کننده جان شما هستند و التهاب لثه که با توجه به شرایط شما به سختی درمان می‌شوند، تا حد زیادی کاهش پیدا می‌کند.

آیا نتیجه ایمپلنت در بیماران مبتلا به دیابت نوع ۱ با نوع ۲ فرق دارد؟

از آنجا که کنترل دیابت نوع ۱ سخت‌تر از دیابت نوع ۲ است، ریسک جراحی ایمپلنت در بیماران مبتلا به دیابت نوع ۱ بیشتر خواهد بود. این موضوع اصلاً به این معنی نیست که افراد مبتلا به دیابت نوع ۱ نمی‌توانند ایمپلنت دندان داشته باشند. تنها کاری که باید انجام دهند این است که مراقبت‌های قبل و بعد از عمل را با دقت و حساسیت بیشتری انجام دهند.

بهداشت دندان در بیماران دیابتی

آیا سن بیمار دیابتی تأثیری در نتیجه کاشت ایمپلنت دارد؟

اگر شما دچار دیابت هستید باید بدانید که سن‌تان نقش بسیار مهمی در موفقیت نتیجه کاشت دارد. هر چه مدت طولانی‌تری به دیابت مبتلا باشید، بیشتر مستعد ابتلا به عفونت بعد از جراحی ایمپلنت هستید. در این شرایط، روند بهبودی شما آهسته‌تر بوده و مراقبت‌های قبل و بعد از عمل را باید با دقت بیشتری رعایت کنید. پس اگر دیابت دارید و می‌خواهید کاشت ایمپلنت دندان انجام دهید، بهتر است هر چه زودتر اقدام کنید.

شکست جراحی ایمپلنت

سخن آخر

با توجه به مطالعات کلینیکی انجام شده، احتمال شکست جراحی ایمپلنت و بروز عفونت بعد از کاشت دندان در بیماران مبتلا به دیابت همانند افراد سالم است. این در حالیست که شکست عمل ایمپلنت و بروز عوارض بعد از عمل در بیمارانی که دیابت کنترل نشده دارند، بسیار بالاست.

همچنین دوره بهبودی بعد از کاشت ایمپلنت در بیماران مبتلا به دیابت طولانی‌تر از افراد سالم است. این زمان در افراد با دیابت کنترل نشده بسیار طولانی‌تر خواهد بود. به همین دلیل، دندانپزشک قبل از کاشت ایمپلنت چک می‌کند که آیا بیماری دیابت دارید یا خیر. اگر دیابت داشتید بعد از شروع درمان آن و کنترل بیماری‌تان می‌توانید عمل ایمپلنت دندان را به راحتی و بدون نگرانی انجام دهید.

منابع

guerrinodentistry.com/is-it-safe-for-diabetic-patients-to-get-dental-implants.html

advancedrestorativedentistry808.com/blog/dental-implants-for-diabetic-patients

dentavacation.com/dental-implants-diabetes

کاشت ایمپلنت دندان در بیماران دیابتی

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

3 + 6 =