هر روز که میگذرد شاهد پررنگتر شدن نقش تکنولوژی در زندگی خود هستیم. از هوشمند شدن خانهای که در آن زندگی میکنیم گرفته تا درمانهای پزشکی و دندانپزشکی. پس شنیدن دندانپزشکی دیجیتال که البته بیشتر برای جراحی ایمپلنت دندان مورد استفاده قرار میگیرد نباید خیلی عجیب باشد. دندانپزشکی دیجیتال یا جراحی ایمپلنت با استفاده از Navigation دیجیتال، با دریافت تصاویر بیمار میتواند یک مدل سهبعدی از فک و دندانهای او تهیه کند. نتیجه این تکنولوژی خارقالعاده، دانستن وضعیت استخوان و محل دقیق قرارگیری عصبهاست. بنابراین ایمپلنتولوژیست میتواند با ایجاد برشهای بسیار کوچک و در کوتاهترین زمان، کاشت ایمپلنت دندان را انجام دهد.
اما فایده دندانپزشکی دیجیتال برای بیمار چیست؟
در روشهای مرسوم جراحی ایمپلنت، جراح برای بررسی عصبها مجبور است که یک برش سرتاسری در لثه ایجاد کند. در حالی که در جراحی دیجیتال ایمپلنت، موقعیت تمامی عصبها از قبل مشخص شده و نیازی به برشهای بزرگ نیست. برشهای کوچکتر به معنای تجربه درد کمتر، خونریزی کمتر، تورم خفیفتر و دوره ریکاوری کوتاهتر است. به همین دلیل، طی عمل به روش دیجیتال و بعد از آن، بیمار احساس راحتی بیشتری خواهد داشت.
مزایای دندانپزشکی دیجیتال
- با بکارگیری روش دیجیتال، ایمپلنتگذاری با دقت بیشتری انجام میشود. به همین دلیل، هیچ فشاری از سمت دندان ایمپلنت شده به دندانهای کناری وارد نشده و دندانهای سالم از موقعیت خود جابجا نمیشوند.
- همچنین در دندانپزشکی دیجیتال، میزان دستکاری لثه بسیار کمتر از روشهای مرسوم است چرا که برشها خیلی کوچکتر هستند. بنابراین زمان جراحی کوتاهتر شده و سطح حساسیت لثهها بعد از عمل نیز تا حد زیادی کمتر میشود.
- در کاشت ایمپلنت به روش دیجیتال، جراح یک تصویر واضح از آناتومی فک و دهان بیمار دارد. بنابراین احتمال آسیب به ریشه دندانهای مجاور، غشای سینوس، اعصاب و عروق خونی به حداقل میرسد.
- از آنجا که تمامی جزئیات استخوان فک مانند ارتفاع، عرض، عمق و ساختار آن در اختیار دندانپزشک قرار میگیرد میتواند نیاز فرد به تقویت استخوان، بازسازی استخوان، ریج اکسپنشن یا پیوند استخوان را تشخیص دهد.
- کمیت، کیفیت و حجم استخوان فک ارزیابی شده و بر اساس آن، بهترین موقعیت برای قرارگیری ایمپلنت دندان تعیین میشود.
- زمان جراحی تا حد زیادی کاهش پیدا کرده و تعداد جلسات ویزیت بعد از انجام ایمپلنت دندان، کمتر میشود.
مراحل دندانپزشکی دیجیتال در جراحی ایمپلنت دندان
اولین و شاید مهمترین مرحله در ایمپلنت دیجیتال دندان، تصویربرداری کامل از دهان بیمار است تا یک طرح سهبعدی و با جزئیات دقیق از استخوان فک، بافت نرم و دندانها تهیه شود. برای این کار باید با استفاده از سیستمهای تصویربرداری پیشرفته و از تمامی زوایا، از صورت و دهان بیمار تصویربرداری شود تا با توجه به ابعاد، تناسبها و ویژگیهای خاص فرد، پروتز برای او طراحی و ساخته شود. همچنین یک سی تی اسکن هم از دهان گرفته میشود تا بتوان ابعاد و تراکم استخوان فک را در ناحیهای که قرار است ایمپلنت جایگذاری شود، ارزیابی کرد. در صورتی که تراکم استخوان کافی نباشد، به صلاحدید دندانپزشک ممکن است از پیوند استخوان استفاده شود. بدین ترتیب، احتمال موفقیت جراحی ایمپلنت دندان بسیار افزایش پیدا میکند.
بعد از آنالیز شرایط توسط دندانپزشک، جراحی ایمپلنت دندان انجام شده و در نهایت، تاج دندان که با توجه به تصاویر سه بعدی ساخته شده، بر روی ایمپلنت قرار داده میشود.
منابع
https://creativedentalacademy.com/what-is-a-digital-implant-surgery/
https://dentalalvarez.com/what-is-a-digital-implant-surgery-and-what-equipment-do-clinics-need-to-perform-it/
https://firstchoicelab.com/benefits-of-digitally-planned-implant-placement