وقتی حرف از جایگزینی دندانهای از دست رفته میشود، فرقی نمیکند که یک دندان باشد یا بیشتر، ایمپلنت به عنوان بهترین روش معرفی میشود چرا که عملکرد بسیار عالی و دوام بالایی دارد. اما در کنار این روش، راههای دیگری نیز برای پر کردن جای خالی دندان وجود دارد که بنا به صلاحدید پزشک و ترجیح شما میتوان از آنها استفاده کرد. در این مطلب میخواهیم ۵ روش مختلف برای جایگزین کردن دندان از دست رفته را معرفی کنیم تا شما بتوانید بهترین روش را برای خود انتخاب نمایید.
روش اول – ایمپلنت
یکی از رایجترین روشهای جایگزینی دندان، کاشت ایمپلنت است. ایمپلنت دندان از نظر ظاهری بسیار شبیه به دندان طبیعی بوده و در صورت مراقبت از آن، تا آخر عمرتان دوام دارد. کاشت ایمپلنت دندان یک فرآیند زمانبر است که گاهی تا ۶ ماه طول میکشد. بنابراین اگر میخواهید به عنوان یک گزینه درمانی به آن فکر کنید حتماً این موضوع را مد نظر قرار دهید. در مرحله اول اگر نیازی به پیوند استخوان نبود، جراح از یک پیج تیتانیومی به عنوان ریشه دندان استفاده کرده و آن را در استخوان فک شما جایگذاری میکند. به منظور تشکیل یک پیوند قوی بین بدنه پیچ و استخوان فک، ایجاد پایداری اولیه و رشد استخوان در اطراف ایمپلنت، باید حدود چند ماه بگذرد. بعد از اینکه جراح از محکم بودن ایمپلنت در استخوان اطمینان پیدا کرد، بر روی آن یک تاج دندان مصنوعی نصب میکند.
گاهی برای هر دندان از دست رفته، یک ایمپلنت به طور جداگانه قرار داده میشود. گاهی از دو ایمپلنت برای قرار دادن بریج با ساپورت ایمپلنت استفاده شده و گاهی با قرار دادن چند ایمپلنت در یک فک، کل دندانهای از دست رفته در همان فک جایگزین میشوند که به آن اوردنچر میگوییم.
مزایای ایمپلنت
- عملکردی عالی داشته و بسیار کارآمد است.
- ظاهر آن و احساسی که به شما میدهد، بسیار طبیعی است.
- دندانهای سالم مجاور را درگیر نکرده و به آنها آسیبی نمیزند.
- یک جایگزین دائمی و مادامالعمر است و نیازی به معاینه دورهای و منظم ندارد.
معایب ایمپلنت
- یکی از گرانترین گزینههای درمان است.
- به دلیل پیچ شدن ایمپلنت به استخوان فک، یک روش جراحی تهاجمی محسوب شده که دوره ریکاوری طولانیتری داشته و احتمال ایجاد عفونت در آن بالاست.
روش دوم – بریج با ساپورت ایمپلنت
وقتی چند دندان خود را از دست داده باشید نیازی به ایمپلنت کردن تمامی دندانها نیست چرا که هم طول دوره درمان و هم هزینههای شما را به شدت افزایش میدهد. در این شرایط میتوان از روش بریج با ساپورت ایمپلنت استفاده کرد. بدین صورت که دندان ابتدایی و انتهایی از دست رفته، ایمپلنت شده و در جای خود محکم میشوند و دندانهای مابین این دو، بدون پیچ شدن در استخوان فک به صورت بریج قرار میگیرند.
مزایای بریج با ساپورت ایمپلنت
- در صورت استفاده برای جایگزینی چند دندان از دست رفته، بسیار مقرونبهصرفه بوده و هزینهها را تا حد زیادی کاهش میدهد.
- عملکردی عالی و ظاهری طبیعی دارد.
معایب بریج با ساپورت ایمپلنت
- در شرایط خاص مانند زمانی که چند دندان کنار هم از دست رفته باشند، قابل استفاده است.
- بخشی از دندان که به صورت بریج است، عمر کوتاهی داشته و بعد از مدتی باید تعویض شود.
- نیاز به مراجعه منظم به دندانپزشک دارد.
روش سوم – بریج با ساپورت دندان
برخلاف روش قبل، به جای قرار دادن دو ایمپلنت به جای دندانهای ابتدایی و انتهایی از دست رفته، از دندانهای سالم شما برای نگه داشتن بریج استفاده میشود. اتصال بین بریج با دندانهای سالم در دو طرف توسط روکشی که بر روی این دو دندان قرار میگیرد و از طریق سیمان دندان ایجاد میشود. این روش، نیاز به چند جلسه درمان دارد.
مزایای بریج با ساپورت دندان
- بریج با ساپورت دندان همان ظاهر و احساسی را به شما میدهد که ایمپلنت دندان دارد.
- نیازی به جراحی نداشته و به همین دلیل، کم تهاجمیتر است.
- در مقایسه با ایمپلنت دندان، اقتصادیتر بوده و نیاز به صرف هزینه کمتری دارد.
معایب بریج با ساپورت دندان
- دندانهای سالم در دو طرف بریج باید تراش بخورند تا بتوان روکش را بر روی آنها قرار داد. همین موضوع ممکن است احتمال عفونت را افزایش دهد.
- اگر بریج استاندارد نباشد، به دندانهای سالم مجاور آسیب میزند.
- احتمال ورود ذرات غذا به ناحیه زیر بریج بسیار بالا بوده که البته تمیز کردن آن هم بسیار سخت است. این اتفاق ممکن است باعث ایجاد عفونت و از بین رفتن استخوان فک شود.
روش چهارم – پروتز متحرک
پروتز متحرک یا همان دندان مصنوعی، یک روش ساده برای جایگزینی دندانهای از دست رفته است و در مواردی که چند دندان (پروتز پارسیل) یا کل دندانهایتان (پروتز کامل) را از دست دادهاید میتواند مورد استفاده قرار گیرد. بر اساس قالب گرفته شده از دهان شما، دندانها ساخته شده و با یک ماده صورتی رنگ به هم متصل میشوند.
مزایای پروتز متحرک
- در صورت از دست دادن سایر دندانها در آینده میتوان دندانهای جدید را به پروتز پارسیل قبلی اضافه کرد. این کار باعث صرفهجویی در زمان و هزینه میشود.
- یکی از ارزانترین روشها برای جایگزینی دندان از دست رفته است.
- به راحتی قابل تعمیر بوده و در صورت نیاز تعویض میشود.
- استفاده از آن بسیار آسان و راحت است.
معایب پروتز متحرک
- در بیشتر موارد، فرد احساس ناراحتی کرده و ممکن است لثه او را زخم کند.
- هر روز باید تمیز شود و قبل از خواب نیز لازم است از دهان خارج شود.
- برخلاف ایمپلنت دندان، ظاهر آن خیلی طبیعی نیست.
روش پنجم – فلیپر
فلیپر یک پروتز موقت بوده که به سمت داخل یا خارج از موقعیت قرارگیری خود میتواند جابجا شود. این پروتز توسط هیچ دندانی ساپورت نشده و گیره فلزی هم ندارد.
مزایای فلیپر
- این روش هزینه پایینی داشته و کاملاً بدون درد است.
- در مقایسه با پروتز پارسیل، بسیار سبکتر است.
- تا زمانی که یک راهحل دائمی انتخاب شود میتواند به عنوان یک جایگزین موقت برای دندان از دست رفته استفاده شود.
معایب فلیپر
- در این پروتز یک بخش باله وجود دارد که ممکن است برای فرد ناراحت کننده باشد.
- در صورت حجیم بودن باله، احتمال شکستن آن بسیار بالاست.
مهم نیست که دندان خود را چطور از دست دادهاید در اثر ضربه، پوسیدگی یا بیماری لثه. مهم این است که روشهای بسیار مؤثری برای جایگزینی دندانهای از دست رفته شما وجود دارد. هر یک از این روشها که توضیح داده شد، مزایا و معایب خود را دارند. دندانپزشک میتواند بر اساس شرایط خاص شما و بودجهای که در نظر دارید، بهترین روش را پیشنهاد دهد.
منبع
bloorwestsmiles.com/blog/5-options-for-replacing-a-missing-tooth