۱- ایمپلنت دندان چیست؟
ایمپلنت دندان یک راهکار دائمی برای جایگزینی دندانهای از دست رفته بوده که از سه بخش اصلی فیکسچر، اباتمنت و تاج دندان تشکیل شده است. ایمپلنت شبیه به یک پیچ است و دقیقاً مانند ریشه دندان در استخوان فک قرار میگیرد. از آنجا که جنس ایمپلنت از تیتانیوم است به خوبی با استخوان پیوند خورده و به محکمی دندانهای طبیعی و حتی قویتر از آن میشود.
۲- قیمت ایمپلنت چقدر است؟
قیمت ایمپلنت دندان با توجه به برند ایمپلنت مورد استفاده، پیچیدگی عمل مانند نیاز به پیوند استخوان، تعداد دندانهای ایمپلنت شده و تجربه دندانپزشک تعیین میشود. ایمپلنت آلمانی Bio3 دارای استاندارد ISO13485 و CE اروپا بوده و برای هر ایمپلنت، یک کارت وارانتی مادامالعمر به بیمار داده میشود. با در نظر گرفتن کیفیت بالا و ضمانت عملکرد، ایمپلنت Bio3 یک انتخاب مقرون به صرفه در مقایسه با سایر ایمپلنتهای موجود است.
۳- آیا کاندید مناسبی برای کاشت ایمپلنت هستم؟
چنانچه لثه سالم و مقدار استخوان فک برای کاشت ایمپلنت کافی باشد، کاندید مناسبی برای ایمپلنت دندان هستید. اما برخی شرایط پزشکی ممکن است بر روی میزان موفقیت کاشت ایمپلنت تأثیر بگذارد. در جلسه مشاوره، سابقه پزشکی و سلامت دهان و فک شما توسط متخصص ارزیابی شده و بهترین گزینه برای جایگزینی دندانها انتخاب میشود.
۴- آیا لثه در اطراف ایمپلنت رشد میکند؟
با رعایت نکات مراقبتی، لثه در اطراف ایمپلنت و تاج مصنوعی دندان قرار میگیرد. البته باید توجه داشت که همانند دندانهای طبیعی، اگر لثه پایین رفته باشد دیگر رشد نمیکند. در این شرایط برای پوشاندن ریشه ایمپلنت باید پیوند لثه انجام شود.
۵- آیا ممکن است غذا زیر ایمپلنت اوردنچر برود؟
اوردنچر همان دندان مصنوعی است که بر روی چند ایمپلنت دندان محکم میشود تا از جابجایی آن در دهان جلوگیری شود. در صورتی که اوردنچر دارید بهتر است هر روز آن را از دهان خارج کرده و تمیز کنید. چون گیر کردن غذا زیر اوردنچر ممکن است باعث التهاب لثه در اطراف ایمپلنت و از بین رفتن استخوان و لثه شود.
۶- چگونه غذا زیر ایمپلنت نمیرود؟
با توجه به اینکه اباتمنت و تاج مصنوعی دندان به گونهای ساخته شدهاند که کاملاً به لثه میچسبند، احتمال ورود غذا زیر ایمپلنت صفر است. البته همان مراقبتهایی که برای دندان طبیعی لازم است باید در مورد ایمپلنت دندان هم رعایت کنید.
۷- بعد از کاشت ایمپلنت، چه نکاتی را باید رعایت کنم؟
وقتی ایمپلنت دندان به طور کامل التیام پیدا کرد میتواند به خوبی یک دندان طبیعی عمل کند. بنابراین میتوانید هر چیزی که میخواهید بنوشید و بخورید. از طرفی ایمپلنت از مواد غیر متخلخل ساخته شده و به همین دلیل، هیچ وقت لک نمیشود. با این وجود مانند دندان طبیعی اگر فشار زیادی به ایمپلنت وارد کنید مثلاً غذای خیلی سفت بخورید ممکن است تاج دندان بشکند.
۸- معایب کاشت ایمپلنت چیست؟
هر روش جراحی ممکن است با خطراتی همراه باشد. در مورد جراحی ایمپلنت احتمال بروز عفونت، آسیب به دندانهای مجاور، تأخیر در بهبودی استخوان فک، آسیبهای عصبی، خونریزی طولانی مدت و شکستگی استخوان وجود دارد. اما در صورتی که به یک دندانپزشک با تجربه و متخصص مراجعه کنید، هیچ مشکلی رخ نمیدهد.
۹- آیا میتوان دندان از دست رفته را جایگزین نکرد؟
بله. اگر نداشتن دندان روی غذا خوردن شما تأثیری ندارد میتوانید کاری برای آن انجام ندهید. فقط توجه کنید که وقتی حفره دندان خالی بماند و در استخوان فک چیزی وجود نداشته باشد، به مرور زمان استخوان تحلیل میرود. این موضوع وقتی جدی میشود که بیش از یک دندان خود را از دست داده باشید. چنانچه بعدها بخواهید ایمپلنت بگذارید احتمالاً نیاز به پیوند استخوان باشد.
۱۰- چطور ایمپلنت را تمیز کنم؟
ایمپلنت دندان کاملاً به استخوان فک محکم میشود. بنابراین تا وقتی که به درستی از آن مراقبت کنید، هیچ اتفاقی برایش نمیافتد. توصیه ما این است که همانند دندانهای طبیعی، هر روز نخ دندان بکشید و مسواک بزنید.
۱۱- آیا کاشت ایمپلنت را میتوان در یک روز انجام داد؟
کاشت ایمپلنت دندان که شامل دریل کردن استخوان فک، قرار دادن ایمپلنت و بخیه زدن لثه است، تنها چند ساعت طول میکشد. اما حدود ۶ تا ۸ هفته زمان نیاز است تا ایمپلنت در استخوان فک محکم شود. در این مرحله میتوان تاج مصنوعی دندان را بر روی ایمپلنت قرار داد و بدون نگرانی مانند دندان طبیعی از آن استفاده کرد.
۱۲- آیا جراحی ایمپلنت درد دارد؟
در جراحی کاشت ایمپلنت از بیحسی موضعی استفاده میشود. بنابراین خود جراحی بدون درد است. اما بعد از اینکه اثر بیحسی از بین رفت ممکن است کمی احساس ناراحتی کنید. خوشبختانه دهان به سرعت بهبود پیدا میکند و تنها پس از چند روز، تمام ناراحتیهای شما برطرف میشود.
۱۳- اگر هزینه ایمپلنت بالا باشد چه کنم؟
روشهای زیادی برای جایگزینی دندانهای از دست رفته وجود دارد. در صورتی که نمیتوانید هزینه ایمپلنت را بپردازید بهتر است به گذاشتن دندان مصنوعی یا بریج دندان فکر کنید.
۱۴- آیا دوره درمان طولانی و هزینه بالای ایمپلنت ارزشش را دارد؟
اگر زیبایی ظاهری برای شما اهمیت دارد و میخواهید به راحتی هر چیزی که دلتان میخواهد را بخورید، ایمپلنت دندان بهترین انتخاب برای شماست.
۱۵- آیا برای جراحی ایمپلنت نیاز به بیهوشی دارم؟
کاشت ایمپلنت با بیحسی موضعی انجام میشود. شاید عجیب باشد اما گذاشتن ایمپلنت بدتر از پر کردن دندان نیست. چنانچه به درد خیلی حساس هستید میتوانید با دندانپزشک خود، در مورد بیهوشی صحبت کنید.
۱۶- جراحی ایمپلنت چقدر طول میکشد؟
مراحل مختلف جراحی شامل آماده کردن شما برای عمل، دریل کردن استخوان فک، قرار دادن ایمپلنت و بخیه زدن محل جراحی حدود ۲ ساعت و نیم زمان میبرد.
۱۷- دوره نقاهت جراحی ایمپلنت چقدر است؟
معمولاً حدود چند هفته طول میکشد تا ناحیه تحت عمل به طور کامل بهبود یابد. در این مدت زمان دندانپزشک، شما را ویزیت خواهد کرد تا روند بهبودی را ارزیابی کرده و بخیهها را بکشد.
۱۸- آیا پس از گذشت چند سال از کشیدن دندان میتوانم ایمپلنت بگذارم؟
تا زمانی که استخوان فک شما تحلیل نرفته باشد میتوانید ایمپلنت بگذارید. اگر فقط یک دندان بین دو دندان دیگر خالی باشد، استخوان به ندرت از بین میرود. با این وجود، در صورت خالی ماندن حفره دندان به مدت طولانی، رفته رفته استخوان فک تحلیل میرود. تصویربرداری سه بعدی امکان ارزیابی استخوان فک را به دندانپزشک میدهد. چنانچه برای نگه داشتن ایمپلنت، استخوان کافی نداشته باشید از پیوند استخوان فک استفاده میشود.
۱۹- آیا تا آماده شدن تاج دندان، جای حفره خالی میماند؟
اگر ایمپلنت گذاشته شده اما هنوز تاج مصنوعی دندان آماده نباشد میتوان از یک دندان مصنوعی موقت بر روی پایه ایمپلنت استفاده کرد تا حفره خالی دندان پر شود.
۲۰- آیا ایمپلنت لق میشود؟
ایمپلنت بسیار شبیه به دندان واقعی است. بنابراین اگر بهداشت دهان و دندان را رعایت نکنید احتمال لق شدن ایمپلنت وجود دارد. به طور کلی، وقتی استخوان اطراف دندان عفونی شود به تدریج تحلیل رفته و باعث لق شدن دندان خواهد شد. همین اتفاق در مورد ایمپلنت دندان نیز رخ میدهد. ایمپلنت به عنوان ریشه دندان عمل کرده و در صورت ایجاد عفونت، شل میشود.
خوشبختانه مراقبت از ایمپلنت بسیار آسان است. با کشیدن نخ دندان و دو بار مسواک زدن در روز میتوانید ایمپلنت را تمیز نگه دارید و جلوی عفونت آن را بگیرید. همچنین به طور منظم به دندانپزشک خود مراجعه کنید تا وضعیت استخوان فک شما را بررسی کرده و در صورت لزوم، ایمپلنت را تمیز کند.
۲۱- در صورت عدم موفقیت جراحی، چه اتفاقی میافتد؟
شکست ایمپلنت دندان بسیار نادر است اما گاهی اتفاق میافتد. اگر وضعیت وخیم نباشد میتوان با پیوند استخوان ایمپلنت را مجدد در جای خود محکم کرد. در غیر این صورت، دندانپزشک ایمپلنت موجود را برداشته و بعد از چند ماه که جای آن بهبود یافت برای شما یک ایمپلنت جدید میگذارد.
۲۲- اگر ایمپلنت شل شد چه کار کنم؟
پیش از هر چیزی اصلاً نترسید. زیرا در ۹۰ درصد از موارد، این تاج دندان است که شل شده و ربطی به ریشه آن ندارد. دو روش برای قرار دادن تاج دندان بر روی پایه ایمپلنت وجود دارد. دندانپزشک ممکن است از پیچ یا سیمان دندانی برای محکم کردن تاج دندان استفاده کند. اگر تاج دندان پیچ شده باشد با سفت کردن مجدد آن، ایمپلنت در جای خود محکم میشود. اگر هم از سیمان استفاده شده باشد، دندانپزشک تاج دندان را برداشته و مجدد با سیمان دندانی آن را محکم میکند.
۲۳- آیا یک ایمپلنت میتواند جایگزین دو دندان از دست رفته شود؟
در برخی شرایط میتوان از یک ایمپلنت برای پر کردن دو حفره به جا مانده استفاده کرد. اما نکته مهم این است که فشار وارد بر ایمپلنت نباید بیش از حد باشد. پس اگر دندانپزشک تشخیص دهد که فشار وارد شده از حد مجاز فراتر نمیرود، از یک ایمپلنت استفاده میکند.
۲۴- آیا روش ارزانتری برای جایگزینی دندان از دست رفته وجود دارد؟
ایمپلنت دندان یک راهکار منحصر به فرد است. نه تنها ظاهری زیبا و طبیعی دارد بلکه عملکرد و دوام آن نیز بسیار عالیست. با این وجود، گزینههای دیگری مانند دندان مصنوعی یا بریج وجود دارد. دندانپزشک شما میتواند با توجه به وضعیت دندانها و بودجهای که دارید، بهترین روش (ایمپلنت یا بریج دندان) را پیشنهاد دهد.
۲۵- احتمال عدم موفقیت جراحی ایمپلنت چقدر است؟
احتمال موفقیت کاشت ایمپلنت بسیار بالاست. اما در برخی افراد ممکن است عمل ایمپلنت شکست بخورد. به طور کلی، حدود ۵ درصد از ایمپلنتهای دندانی، مدت کوتاهی بعد از عمل یا چند سال پس از آن با شکست مواجه میشوند.
۲۶- آیا ایمپلنت برای جایگزینی دندانهای عقب مناسب است؟
بله مناسب است. ایمپلنت دندان میتواند جایگزین هر یک از دندانهای از دست رفته شود، فرقی نمیکند دندانهای جلو یا عقب باشد.
منبع
halesowendental.co.uk/dental-implants-the-ultimate-guide