در حال حاضر، ایمپلنت دندان و بریجهای دندانی رایجترین گزینهها برای جایگزینی یک یا چند دندان از دست رفته هستند. بریج دندان یا پل دندانی، مجموعهای از چند تاج مصنوعی به هم پیوسته است که برای جایگزینی دندانهای از دست رفته و پر کردن جای خالی آنها استفاده میشود. گاهی وضعیت دندانها به شکلی است که میتوان این دو روش را با هم ترکیب کرد و یک نتیجه عالی هم از نظر عملکرد و هم زیبایی بدست آورد که از آن به عنوان بریج بر پایه ایمپلنت یا پل دندانی بر روی ایمپلنت نام برده میشود.
انواع بریج دندان
دندانپزشک با توجه به شرایط شما از انواع مختلف بریج استفاده میکند. چهار نوع اصلی بریج دندان عبارتند از:
- بریج سنتی (Traditional Dental Bridge): رایجترین نوع بریج دندان است و زمانی استفاده میشود که در دو طرف ناحیه بیدندان، دندانهای طبیعی و سالم دارید. این نوع بریج متشکل از روکش دندان (کلاهک) در دو انتها و دندانهای مصنوعی (پونتیک) در بین آنهاست. دندانپزشک، روکشهای انتهایی را به دندانهای طبیعی شما در دو طرف ناحیه بیدندان میچسباند و پونتیک، فضای بین آنها را پر میکند.
- بریج کنسولی (Cantilever Dental Bridge): شبیه به بریج سنتی است با این تفاوت که فقط در یک انتهای آن روکش وجود دارد. از این بریج زمانی استفاده میشود که تنها در یک سمت از ناحیه بیدندان، دندان سالم دارید. بنابراین وقتی دندانپزشک بریج را روی دندان تکیهگاه شما میچسباند، دندان مصنوعی تا انتهای فضای موجود را پر میکند. به طور کلی، بریج کنسولی به اندازه بریج سنتی قوی نیست.
- بریج مریلند (Maryland Dental Bridge): این نوع بریج به جای نصب بر روی دندانهای سالم، توسط بالهای فلزی در جای خود محکم میشود. بریج مریلند اغلب برای جایگزینی دندانهای جلویی کاربرد دارد. دندانپزشک بالها را به پشت دندانهای مجاور میچسباند تا بریج را در جای خود نگه دارد. این نوع بریج برای مقاومت در برابر نیروهای وارد از دندانهای عقبی هنگام جویدن، به اندازه کافی قوی نیست.
- بریج با پایه ایمپلنت (Implant-Supported Bridge): شبیه به بریج سنتی است اما به جای اینکه بریج روی دندانهای طبیعی سوار شود بر روی ایمپلنت قرار میگیرد. از پل دندانی بر روی ایمپلنت زمانی استفاده میشود که ۳ یا چند دندان کنار هم را از دست داده باشید. ایمپلنت یک پایه فلزی است که جایگزین ریشه دندان از دست رفته میشود. قبل از اتصال بریج به ایمپلنت باید ایمپلنت کاملاً با استخوان فک ادغام شده و به آن متصل (فیوز) شود. این روند حدود ۳ تا ۶ ماه زمان میبرد.
جهت انتخاب بهترین نوع بریج، دندانپزشک عوامل زیر را مورد توجه قرار میدهد:
- سن (معمولاً از بریج برای کودکان استفاده نمیشود)
- تعداد دندانهایی که از دست دادهاید
- اندازه فضای بیدندان
- وضعیت دندانهای قرار گرفته در مجاورت فضای بیدندان
- داشتن دندانهای طبیعی و سالم در دو طرف فضای بیدندان
- سلامت کلی دندانها و لثه
- ترجیح شخص شما
همان طور که گفتیم، بریج سنتی به این شکل است که تاج دندانهای مصنوعی بر روی دندانهای مجاور که به آن دندانهای تکیهگاه نیز گفته میشود، قرار میگیرند. در صورتی که ریشه طبیعی دندانها نتوانند تکیهگاه خوبی برای بریج باشند، به دلیل کشیدن دندانها اصلاً دندانی برای تکیه دادن بریج وجود نداشته باشد یا دندانهای مجاور به شدت آسیب دیده باشند میتوان از روش بریج بر پایه ایمپلنت استفاده کرد. بسته به وضعیت دندانها میتوان از انواع مختلف بریج، از یک پل ساده با ۳ تاج دندان بر روی ۲ ایمپلنت تا یک پل کامل بر روی ۶ ایمپلنت، استفاده کرد.
مزایای بریج بر پایه ایمپلنت
از مزایای پل دندانی بر روی ایمپلنت میتوان به موارد زیر اشاره کرد:
- محکم و با دوام
- ظاهر زیبا و طبیعی
- عملکرد عالی در جویدن
- احساس راحتی
پل دندانی بر روی ایمپلنت، یک راه حل دائم و با دوام است که بسیار شبیه به دندانهای طبیعی بوده، مراقبت از آن بسیار آسان است، در دهان حس راحتی داشته و چه از نظر جویدن و چه توانایی صحبت کردن عملکردی بسیار عالی دارد. بنابراین بعد از گذاشتن بریج بر پایه ایمپلنت میتوانید یک رژیم غذایی متنوع داشته باشید.
همچنین وقتی دندانهای خود را میکشید، خالی بودن حفره دندان به تدریج باعث تحلیل رفتن استخوان فک میشود. در این شرایط، قرار دادن ایمپلنت به عنوان بخشی از بریج دندان به حفظ استخوان فک و جلوگیری از افتادگی صورت کمک میکند.
مراحل بریج بر پایه ایمپلنت
این روش نیاز به چند جلسه ویزیت دارد. در مرحله اول، دندانپزشک معاینه اولیه و رادیوگرافی را انجام میدهد تا از تعداد دندانهای از دست رفته و نیاز به لیفت سینوس یا پیوند استخوان مطلع شود. در همین جلسه، پس از تکمیل معاینات، دندانپزشک کاشت ایمپلنت را انجام میدهد. پس از آن، دوره بهبودی استخوان و لثه اطراف ایمپلنت شروع میشود که حدود ۳ تا ۶ ماه طول میکشد.
پس از اتمام دوره بهبودی، دندانپزشک از دهان قالبگیری میکند تا تاج مصنوعی دندان را مطابق با اندازه دندانهای فرد و رنگ طبیعی آنها بسازد. در آخرین جلسه، دندانپزشک تاج نهایی دندان را قرار میدهد. بعد از اینکه دندانپزشک مطمئن شد که بریج در جای درست قرار گرفته از خمیر مخصوص برای تثبیت دائمی آن استفاده میکند.
با توجه به مطالب ذکر شده میتوان گفت که مهمترین مزیت ایمپلنت دیجیتال دندان این است که هر مرحله از درمان، با استفاده از یک پلن مشخص و از پیش تعیین شده انجام میشود. همچنین قبل از شروع درمان میتوان با شبیهسازی سه بعدی دندانها، لثه و استخوان فک به مراجعه کننده نشان داد که نتیجه بعد از ایمپلنتگذاری به چه شکل خواهد بود.
کاندیدای استفاده از بریج بر پایه ایمپلنت
افرادی که دندان خود را از دست دادهاند و در اطراف این دندانها هیچ دندان سالمی ندارند، گزینه مناسبی برای پل دندانی بر روی ایمپلنت هستند.
هزینه بریج بر پایه ایمپلنت
قیمت پل دندانی بر روی ایمپلنت به عوامل متعددی بستگی دارد که از جمله آنها میتوان موارد زیر را نام برد:
- تعداد دندانهایی که قرار است بریج شوند
- تعداد ایمپلنتهایی که به عنوان پایه بریج کاشته میشوند
- نیاز به سینوس لیفت یا پیوند استخوان قبل از کاشت ایمپلنت
- نیاز به کشیدن دندانهای پوسیده و درمان عفونت لثه قبل از شروع درمان
- برند ایمپلنت مورد استفاده و جنس مواد سازنده تاج دندان مصنوعی
- مهارت و تجربه دندانپزشک
بهتر است قبل از شروع درمان، با دندانپزشک خود راجع به هزینهها صحبت کنید تا با توجه به شرایط شما، هزینه بریج با پایه ایمپلنت را اعلام کند.
مراقبتهای بعد از بریج بر پایه ایمپلنت
پل دندانی بر روی ایمپلنت میتواند بیش از ۲۰ سال دوام داشته باشد. البته برای تضمین طول عمر آن، رعایت نکات مراقبتی همانند دندانهای طبیعی بسیار مهم است. برخی از مراقبتهای بعد از عمل عبارتند از:
- در ناحیه جراحی شده از کمپرس یخ استفاده کنید (کمپرس یخ را ۲۰ دقیقه بر روی ناحیه بگذارید و ۱۰ دقیقه بردارید)
- از لمس کردن ناحیه جراحی شده با انگشتان یا زبان خودداری کنید
- مایعات فراوان (آب و آبمیوه) بنوشید
- غذاهای نرم و آبکی بخورید
- از نی برای نوشیدن استفاده نکنید
- سیگار نکشید
- از مصرف الکل پرهیز کنید
- از انجام فعالیت بدنی خودداری کنید
- غذاهای خام و گرم نخورید
- از پوشاندن صورت خودداری کنید
به خصوص در روزهای اول بعد از عمل که هنوز بریج به طور کامل به ایمپلنتهای مجاور نچسبیده است، از خوردن غذاهای چسبنده مانند آدامس، کارامل، آب نبات جویدنی و غذاهای سفت مانند آجیل خودداری کنید. همچنین نوشیدن شراب، قهوه و نوشابه ممکن است باعث لک شدن بریج دندان شوند. برای حفظ زیبایی و سفیدی بریج توصیه میشود که این نوع نوشیدنیها را مصرف نکنید.
منابع
elcedrobarcelona.com/en/dental-bridge-on-implants
my.clevelandclinic.org/health/treatments/10921-dental-bridges